Kako poboljšati svoje mentalno zdravlje?

Mnogi zanemaruju svoje mentalno zdravlje, što je potpuno pogrešno. Mentalno zdravlje nije ništa manje važno od fizičkog zdravlja. Telo i duša su neraskidivo povezani. Kako je ta veza obostrana, mentalni problemi često predstavljaju mnogo jaču pretnju našem blagostanju. Oni mogu učiniti život nepodnošljivim bez obzira na stabilnost fizičkog zdravlja.

Ukoliko želite da se uvek osećate dobro važno je da obratite pažnju na stanje uma. Mentalno zdravlje je od presudnog značaja za funkcionisanje celokupnog organizma.

Nemojte sebi postavljati nemoguće zadatke

Vodite računa da ne precenjujete svoje mogućnosti. Ukoliko to uradite može vam se desiti da postavite sebi nedostižne ciljeve. I tek kada ne budete uspeli da ih ostvarite to će delovati deprimirajuće na vas. Ukoliko sebi postavite nemoguće zadatke doći ćete u situaciju da se razočarate kada shvatite da ne možete da ih realizujete. Samim tim to će predstavljati svojevrsnu kočnicu za dalje i dovešće do narušavanja vašeg samopouzdanja. Upornost i trud su svakako isplativi ali je jako bitno da ne precenjujete svoje moći.

Ne menjajte druge, menjajte sebe

Niko nije dužan da se prilagođava vama, uvek imajte to na umu. Ukoliko stremite ka tome da promenite ljude oko sebe unapred se spremite na neuspeh. To je Sizifov posao. Uostalom zašto bi se neko menjao zbog vas? Da li ste vi spremni da se menjate zbog drugih? Verovatno ne. Zapamtite da jedino možete promeniti sebe. A ni to nije baš tako lako. Ne zaboravite da svako od nas sa sobom nosi razna uverenja koja su utemeljena možda u najranijem detinjstvu. Rad na sebi, promena navika, ustaljenih obrazaca ponašanja je dugotrajan proces, ali svakako dovodi do pozitivnih rezultata. Tako da ukoliko želite neku promenu, najpre morate početi od sebe.

Nemojte se mešati u tuđi život

Uvek imajte na umu da svako od nas ima pravo na lični prostor i sopstvene greške. Bez obzira na vaše životno iskustvo ili pređene kilometre života nemojte svoje stavove nametati drugima. Posebno ne onda kada to niko ne traži od vas. Ukoliko se tako budete ponašali dovešćete sebe u situaciju da se taj neko distancira od vas. Ne samo da ćete sagovorniku pokvariti raspoloženje već ćete se i vi osećati loše. Posebno vodite računa da ne tračarite i ne ogovarate, jer to što ćete vi loše pričati o nekome samo će vas dodatno iscrpeti, a ne zaboravite na zakon karme. Uostalom nikada ne radite ono što ne biste voleli da drugi rade vama. I ne budite od onih koji „u tuđem oku vide trun, a u svom ne vide balvan.“

Budite iskreni u komunikaciji sa ljudima

Laž nikada nije bila korisna. Uvek postoji mogućnost da se iz jedne laži upustite u drugu iz druge u treću i tako u nedogled. Važno je da uvek govorite istinu, iako vam se to u nekom momentu možda ne čini kao dobra opcija. Govoreći istinu uštedećete i vreme i živce. A to svakako pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje. Uvek imajte to na umu kada pokušavate da izbegnete istinu. I ne zaboravite – ne postoji problem koji se iskrenošću ne može rešiti. Možda se u prvom momentu osetite nelagodno izgovarajući istinu, ali dugoročno gledano to je jedina ispravna opcija. Zato neka iskrenost bude vaš glavni adut.

Naučite da opraštate i zaboravite na ljutnju

Verovatno ste bili nekada povređeni i ljuti na nekoga. Što više u sebi zadržavate bes i ljutnju to je gore po vas. Ne kaže se džabe da opraštati treba prvenstveno zbog sebe pa tek onda zbog drugih. Ukoliko u sećanju zadržavate uvrede ne zaboravite da one ne ostaju samo u sećanju već i u duši. One se tu nakupljaju mesecima pa čak i godinama i uskraćuju nam energiju i vrlo ozbiljno narušavaju naše mentalno zdravlje. Ukoliko uspete istinski da oprostite uvrede i da ih zaboravite budite sigurni da ste mnogo uradili za sebe i svoje mentalno zdravlje. To je najbolji način da se oslobodite svih toksičnih emocija.

Ne budite zavidni tako uništavate sebe

Ne zaboravite da uvek kada zavidite uništavate sopstvenu sreću. Zavist je toksičan osećaj koji prvenstveno šteti vama. Nikako onome kome zavidite. Ne zaboravite da ne postoje dve iste osobe i da je uspeh namenjen svima. Nemojte se nikada truditi da se upoređujete sa drugima. To će vas deprimirati i uniziti nivo samopoštovanja. Uvek se trudite da svakog narednog dana uradite nešto više nego prethodnog. Poredite se sami sa sobom, to je jedino prihvatljivo poređenje.

Naučite da se opustite, neophodno je

Ukoliko mislite da samo elektronske naprave poput računara i mobilnih telefona trebaju resetovanje, grešite. To je neophodno i nama ljudima. Ne misli se samo na godišnji odmor već na svakodnevni predah. Jedino na taj način možemo prikupiti energiju i nastaviti dalje. Povremeno bi tokom radnog dana trebalo „isključiti“ mozak na nekoliko minuta i ne razmišljati ni o čemu. Naravno u početku to možda i neće biti baš tako lako, jer navikli smo da nam se razne misli vrzmaju po glavi. Ali upornim svakodnevnim vežbanjem postizaćete sve bolje i bolje rezultate. Ukoliko svakodnevno 10 minuta budete upražnjavali vežbe opuštanja uspećete da sredite svoj um i da se napunite potrebnom energijom.

Kao ključna stvar za mentalno zdravlje pominje se „efekat bumeranga.“ Ne zaboravite da se svaki vaš postupak usmeren ka drugima ipak vraća vama na ovaj ili na onaj način. Tako da ukoliko želite da živite spokojno i da ste mentalno zdravi važno je da prema drugima šaljete pozitivne vibracije. Jer samo čovek koji odistinski zrači optimizmom iste takve vibracije prima ka sebi.