Konzumiranje zdrave hrane je osnova dugog i vitalnog života, a naša prelepa Srbija upravo obiluje različitim prirodnim i zdravim namirnicama. Ukoliko ste deo grupe ljudi koja je shvatila da se nedostatak pravilne ishrane ne može nadomestiti tako lako, nalazite se na pravom mestu. I ne, to ne znači da se morate pridržavati striktnih pravila ili lišavati hrane koju volite. Naredni redovi biće ispunjeni autentičnim i neodoljivim ukusima najzdravije hrane našeg podneblja.
Zdrava hrana našeg podneblja – kupus
Prepun vitamina i dostupan u bilo kom momentu tokom cele godine, kupus se izdvaja kao jedna od najzdravijih namirnica našeg podneblja. U rapsodiji ukusa možete uživati na nekokiko načina, a najčešće se jede svež, kao salata, ali i kuvani, i to najčešće u kombinaciji sa mesom. Međutim, kuvani kupus ne važi za naročito niskokaloričnu hranu, a posebno ne u slučaju kada se kuva sa kolenicama. Ipak, kako je meso neretko neizostavni element srpskih obroka, preporuka nutricionista jeste birati najzdravije opcije. Dakle, kupus je najbolje kuvati sa mesom poput pačetine ili ćuretine.
Pored toga što se može naći u srpskim baštama, kupus nije naročito skup, pa tako važi za izuzetno pristupačnu namirnicu. Mada, ne treba zaboraviti da bi konzumacija u preteranim količinama, mogla izazvati neželjenje posledice sa probavom.
Najzdravija hrana nezamisliva je bez ribe
Srbija nije primorska zemlja, ali je i te kako bogata hranom ribljeg porekla. Za to su svakako zaslužne i naše najveće reke, čiji se ekosistem razvija iz dana u dan.
Riba je verovatno prva pomisao na zdravu hranu, ali pri konzumaciji bi trebalo obratiti posebniu pažnju na neke činjenice. Neretko se dešava da zbog hrane koju uzimaju pre ulova, ribe sadrže ogromne količine nafte ili olova. Sa sličnim problemom se takođe možete susresti i ukoliko kupujete ribu, a sve zbog transporta i nepažnje distributera.
Upravo zbog toga je skuša najzdravija opcija, jer se najčešće hrani sitnim biljnim i životinjskim vrstama. Kao posledica takve ishrane, skuša je riba izuzetno bogata omega masnim kiselinama (3 i 6), pa je broj jedan preporuka od strane nutricionista.
Najbolje je kombinovati je sa belim lukom, peršunom i limunom. Time se prirodaje vitamin C, ali i ostali hranljivi sastojci koji mogu nestati tokom pripreme jela.
Najzdravije namirnice u svakodnevnoj upotrebi
Ukoliko bismo zdravu ishranu predstavili kroz piramidalnu šemu, na dnu bi se našle namirnice preporučljive za svakodnevnu upotrebu. To je, dakle, najvažniji deo piramide, a u njega najčešće svrstavamo proizvode poput krompira, integralnih žitarica (najčešće hleb) i testenina.
Navedene namirnice su bogat izvor složenih ugljenih hidrata koji se sporije razlažu. Posledično tome, proces pretvaranja u proste šećere traje duže, pa je i sam organizam duže sit.
Ovakvi proizvodi, a naročito krompir, su izuzetno bogati vitaminima, mineralima, vlaknima i aromatičnim biljnim sastojcima. Takođe, udeo masti je zanemarljivo mali, tako da su jedna od najboljih opcija za ishranu. Verovatno je zbog toga sam krompir (ali i ostali prozivodi) najčešći gost domaćih trpeza.
Najistaknutije namirnice našeg podneblja – voće i povrće
Bilo da se uputite na brdoviti jug ili ravničarski sever, slika srpskog pejzaža ostavlja upečtaljiv utisak na vas. Jednostavno, na koju god stranu se osvrnete, primetićete neverovatan prizor obrađenog poljoprivrednog zemljišta, bogatog voćem i povrćem.
Ukoliko bismo se i dalje orijentirali na piramidu, voće i povrće bi zauzelo poziciju drugog najobimnijeg dela ishrane, odmah iznad integralnih žitarica i krompira.
Kombinacija sa jogurtom ili koštunjavim voćem
Nutricionisti kažu da bi zbog visokog izvora vitamina i minerala voće trebalo da čini glavni deo naše ishrane. Prema njihovim navodima, najbolji dnevni unos podrazumeva tri porcije svežeg voća, i to u nekoj kombinaciji. Primera radi, to može biti jogurt, koji bi zasigurno omogućio ukusan i zdrav obrok. Važno je istaći da je najbolje konzumirati sveže i sezonsko voće, i to u okviru obroka ili između. Uz najčešće trešnje, jabuke ili šljive, možete koristiti i koštunjavo, poput badema, oraha ili lešnika.
Meso, jaja i mlečni proizvodi – neizostavni deo srpske kuhinje
Namirnice poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda su sastavni deo najvećeg broja obroka među našim narodom. Ovi prozivodi su zavidno bogati proteinima, koji obezbeđuju obnovu, ali i izgradnju novih ćelija u organizmu. Osim toga, navedene namirnice poseduju visok stepen kalcijuma, te vitamina grupe D i B. Međutim, kao posebno zdrava, i u neku ruku autentična namirnica našeg podnevlja najviše se nameće mleko i svi njegovi proizvodi.
Za Srbiju je karakteristična upotreba mlečnih proizvoda, a naročito masnih sireva i kačkavalja, koji i nisu tako zdrava opcija. Međutim, svom srećom postoje i proizvodi poput jogurta i mleka, koji našu mlečnu ishranu čine znatno ispravnijom. Oni su izuzetno bogati kalcijumom, koji je glavni faktor za očuvanje zdravlja skeletnog i zubnog sistema. Upravo zbog toga je i preporučljivo koristiti ih u velikoj meri, ali podrazumevano – bez preterivanja!
Sa druge strane, iako je i te kako zdravo, meso nije proizvod za koji bi se mogla reći ista stvar. Osnovna preporuka najboljih nutricionista jeste unos od 600 grama na nedeljnom nivou. Dakle, bez preterivanja.
Upravljajući se savetima profesionalaca, ispostaviće se da je unos različitih izvora zdravih proteina, najbolji način ishrane. Shodno tome, potrdite se da se svaka porcija sastoji iz što više šarenila. Sigurno nećete pogrešiti.
Leave a Reply