Trnjine su visoke žbunaste biljke, koje imaju značajnu ulogu u prirodnoj medicini, a posebno na našim prostorima. Stoga smo rešili da ovoj biljci posvetimo nekoliko redova, da navedemo najvažnija lekovita svojstva, kao i nekoliko recepata.
Trnjina – nomenklatura, rasprostranjenost i prilagodljivost
Divlja trnjina je veoma rasprostranjena biljka i može se naći na više kontinenata (Severna Amerika, Azija, Afrika i Evropa). Prema nomenklaturi ima više naziva: crn trn, divlja šljiva, drača ili gloginja.
Ova biljka je adaptivna, pa podnosi i visoke i niske temperature. Prema nekim navodima, trnjina može opstati i na čak -20°C, što je zaista nesvakidašnja pojava. Životni vek trnjine je oko 60 godina.
Kako izgleda trnjina i gde se može naći?
Trnjina je razgranati i trnoviti grm koji prosečno naraste od 4 do 7 metara visine. Boja kore je veoma tamna, najčešće tamnosmeđa ili potpuno crna. Listovi su jajoliki, sa sitnim dlačicama na naličju, dok je zadnja strana pretežno „nazubljena“. Grmlje je listopadno, pa tokom jeseni listovi postepeno žute, do potpunog opadanja tokom zime. Tada se najjasnije može primetiti tamna nijansa stabla, odnosno kore ovog drveta.
Veoma je otporna na sve uslove staništa, pa se može naći na neplodnim i osunčanim zemljištima, osojnim brežuljcima, pored puteva i na mnogim drugim (ne)pristupačnim mestima.
Trnjine – lekovita svojstva i moćni preparati za negu kože
Cvetovi drveta trnjine imaju mnogo lekovitih osobina, pa se mogu upotrebljavati i kao laksans ili diuretik. Primenu nalaze i prilikom probavnih smetnji, grčeva, kao i kod želučanih problema, a takođe su vrlo efikasno rešenje i za pročišćavanje krvi.
Lekovita svojstva trnjine su takođe našla mesto i među preparatima za negu kože. Ulja od trnjine se najčešće koriste za masaže, ali i prilikom aromaterapije, kada su osnovna komponenta supstanci za inhalacije. Od trnjina se takođe proizvodi i posebna kupka za relaksaciju mišića, koja je veoma korisno rešenje za psihofizičko opuštanje.
Trnjine – lekovita svojstva čajeva od kore i lista
Krenuvši od listova, cvetova i ploda, pa sve do korena i kore drveta, svi delovi trnjine se mogu iskoristiti za pripremu različitih lekovitih sredstava. Najčešće se pripremaju čajevi, sirupi, pekmezi, sokovi i kompoti koji imaju visoka lekovita svojstva.
Čaj od kore i listova, tzv. „oparak“ se najčešće koristi za lečenje jakih groznica i upala, ali ima i dosta drugih namena. Na primer, čaj od trnjina se primenjuje i kod ljudi koji imaju problema sa prostatom ili mokraćnim putevima. Važno je spomenuti da se zbog jakog dejstva, konzumacija čajeva ne preporučuje deci i trudnicama.
Kako izgledaju plodovi trnjine i gde se koriste?
Plodovi trnjine su sitne i okrugle pepeljaste koštice sa značajnim lekovitim svojstvima. Od njih se neretko prave mnogi prirodni lekovi za rešavanje upalnih stanja ili jakih žarišta i prehlada. Dejstvo je jedanko efikasno, pa je svejedno da li koristite sušene ili sveže koštice. Ukoliko imate samo sveže, a želite ih osušiti, koštice će biti najbolje sušiti u hladovini, rerni ili sušari.
Kada se beru cvetovi koji služe za kasniju pripremu čajeva?
Cvetovi trnjine koji se koriste za pripremu čajeva se beru u aprilu i maju, pre potpunog otvaranja i izbijanja ploda. Zadržavanjem ili čuvanjem za „sedeću sezonu“ cvetovi gube svoja medikamenta svojstva. Stoga, preporuka je upotrebiti ih u najkraćem vremenskom roku.
Karakteristična osobina za listove trnjine jeste promena funkcije u cilju adaptiranja na novo stanište, a najčešće je zastupljena metamorfoza listova u oštre trnove. Listovi trnjine su izuzetno bogati vitaminom C, pa se češto koriste za pripremu obloga ili čajeva.
Recepti za pekmez od trnjine
Za pripremanje ovog pekmeza, prvo što je potrebno jeste prikupiti plodove, dobro ih oprati, te ostaviti potopljene u vodi da prenoće. Nakon približno 24 časa od potapanja, treba ih procediti i staviti da se kuvaju sve dok ne omekšaju. Kada se plodovi prokuvaju i smekšaju, treba ih pasirati i postepeno dodavati šećer (na jedan kilogram plodova dodaje se 250 g šećera). Smesa se kuva sve dok ne dobije na gustini, uz povremena degustiranja i eventualno dodavanje šećera. Dobijeni pekmez je najbolje sipati u staklenu ambalažu.
Pekmez od trnjina je izuzetno dobro rešenje za želudačne tegobe i grčeve. Poželjno je konzumirati ga nakon obroka, maksimalno dva puta dnevno (po jedna supena kašika).
Recepti za čaj od trnjine
Za pripremu čaja od trnjine možete koristiti cvetove, ali i sušene plodove trnjine. Što se tiče cvetova, sve što je potrebno jeste preliti 10 grama cvetova (jedna supena kašika) sa 100 mililitra ključale vode. Nakon toga sačekajte barem 15-20 minuta, kako bi cvetovi otpustili svu aktivnu lekovitu materiju i tek onda procedite čaj. Za najbolje rezultate, preporučuje se konzumacija bez dodatnih zaslađivača ili šećera, i to dva puta dnevno.
Sa druge strane, za pripremu čaja od sušenih plodova trnjine se koristi više vode (oko 250 mililitra, što je približno kuhinjskoj čaši) i manje plodova trnjine (tek 1/4 supene kašike). Glavna razlika je u tome što se plodovi kuvaju (a ne prelivaju) zajedno sa vodom dok ne proključaju.
Leave a Reply