Sve o diskus herniji i kako da je lečite?

Bol u leđima može da ima različite uzročnike, a jedan je i diskus hernija. Ona se može javiti na svakom delu kičme i odražava se na čitavo telo. Razlog za se nalazi u samom značaju kičme koji je centar čitavog koštano-zglobnog i nervnog sistema. Bolovi se odražavaju na čitavo telo, utiču na normalno kretanje i pogoršavaju se pa je neophodno pravilno dijagnostikovanje i adekvatno lečenje svih tegoba.

Šta su diskusi, a šta diskus hernija?

Kičmeni stub, poznat i kao kičma ili vertebralni stup, predstavlja osnovni nosač tela čoveka, sastavljen od pojedinačnih pršljenova. Njegova ključna uloga je zaštita centralnog nervnog sistema, tačnije kičmene moždine, koja je odgovorna za prenos signala između mozga i ostatka tela. Pršljenovi su ne samo strukturni elementi već i omogućavaju pokretljivost tela.

Jedinstvena fleksibilnost kičmenog stuba omogućena je prisustvom diskusa između svakog pršljena. Diskusi deluju kao prirodni amortizeri koji apsorbuju pritisak i šokove koje tela doživljavaju tokom svakodnevnih aktivnosti. Svaki diskus se sastoji od gelaste jezgre unutar čvrstog omotača. Ova konstrukcija omogućava diskusima da deluju kao jastučići između pršljenova, omogućavajući pokrete bez neposrednog trenja između kostiju.

Zahvaljujući ovim diskusima, kičmeni stub ima sposobnost da se neometano kreće, savija i okreće, a da pritom ne dolazi do direktnog kontakta između pršljenova. Ovaj prirodni mehanizam osigurava da pokreti budu glatki i bezbolni, pružajući fleksibilnost koja je bitna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od hodanja i saginjanja do okretanja tela.

Važno je napomenuti da očuvanje zdravlja diskusa ima ključni uticaj na celokupno stanje kičmenog stuba. Nepravilnosti u diskusima, kao što je diskus hernija, mogu izazvati pritisak na okolne nerve i uzrokovati bol i nelagodnost. Stoga je očuvanje integriteta ovih prirodnih amortizera od suštinskog značaja za optimalno funkcionisanje kičmenog stuba i celokupnog organizma.

Usled degenerativnih promena, povreda ili razvoja bolesti može doći do situacije kada jedan od diskova biva oštećen ili probušen što ostavlja trajne posledice na normalno funkcionisanje pršljenova kičme. Takvo stanje je poznato kao diskus hernija i uzrokuje bolove, ukočenost, uklještenje nerava, ali i degenerativne promene na pršljenovima kičme.

Koji su simptomi promena na diskovima kičme?

 

Razlikujući se prema mestu nastanka i ozbiljnosti simptoma, diskus hernije predstavljaju kompleksno medicinsko stanje. Često se manifestuju kroz bol u specifičnim delovima kičme, što ukazuje na različite karakteristike hernija.

Diskus hernija može nastati u različitim delovima kičmenog stuba, kao što su lumbalni, vratni (cervikalni) i torakalni regioni. Osim lokalizovanog bola koji se javlja prilikom pokreta kičme, mogu se pojaviti i drugi simptomi koji dodatno komplikuju stanje.

Jedan od uobičajenih simptoma je bol koji se širi niz ekstremitet. Ova vrsta bola, koji se može osetiti u nozi ili ruci, često prati trnjenje ili čak povremeni gubitak osećaja. To je rezultat pritiska na nerve koji prenose senzaciju bola i nelagodnosti duž čitavog tela.

Slabost mišića i osećaj ukočenosti takođe su česti simptomi diskus hernije. Ovi znaci mogu ukazivati na potencijalno oštećenje diska, što posebno može uticati na leđa. Osim toga, istegnuće ligamenata i loše držanje kičmenog stuba mogu biti posledice, dodatno pogoršavajući stanje.

U slučaju cervikalne diskus hernije, bol se može proširiti i na potiljačni deo glave, ramena i vrat. Kako se stanje pogoršava, akutni bol može preći u hronični, što dovodi do sve većih ograničenja pokreta i ozbiljnijeg uticaja na normalno funkcionisanje.

S obzirom na ozbiljnost ovih simptoma, pravovremeno lečenje postaje od suštinskog značaja. Nedostatak adekvatne intervencije može dovesti do trajnih promena na kičmenim pršljenovima, što dodatno komplikuje život pacijenta. Stoga, blagovremena dijagnoza i odgovarajuće terapijske mere igraju ključnu ulogu u ublažavanju simptoma i sprečavanju dugotrajnih posledica.

Kako izgleda lečenje diskus hernije?

Vežbanje, pravilno izvođenje pokreta i ograničeno opterećivanje kičmenog stuba je važno da se diskusi očuvaju, ali u slučaju da se problem javio potrebno je posetiti fizijatra i zatražiti mišljenje i pomoć u lečenju.

Lekovi protiv bolova i za opuštanje mišića su tu samo da smire upalu i olakšaju izvođenje fizikalne terapije pa ne treba odustati od nastavka lečenja samo zato što ste u nekom trenutku suzbili bol.

Kineziterapija, magneti, masaže, hipobarična terapija, usmerena FSWT terapija akustičnim talasima i trakcioni sto, pravilnim kombinovanjem kod svakog pacijenta donose dobre rezultate.

Operacija je poslednji način lečenja ako je problem takav da se ne može izlečiti na druge načine i utiče na kontrolisanje fizioloških potreba i potencije. Ipak, u većini slučajeva se izbegava ovakav metod i diskus hernija se uspešno leči neoperativnim putem.

U slučaju da osećate tegobe zakažite pregled kod fizijatra i otkrijte izvor bola. Što ranije započnete lečenje to je i procenat izlečenja veći. Potražite rešenje jer je često vrlo jednostavno i efikasno, a život bez bola itekako moguć.