Šta možete da očekujete tokom trajanja grčeva kod beba i kako se pripremiti?

Priprema na fazu kolika ili grčeva kod beba nikada nije u potpunosti moguća jer je svako dete iskustvo za sebe i ima drugačije potrebe.

Ipak, dobra ideja je da se raspitate i saznate šta vam je za ovu fazu potrebno, tehnike za ublažavanje problema i kada možete da očekujete olakšanje.

Mi smo spremili informacije koje će vam dosta značiti i pomoći da se sa svim problemima susretnete kao da imate puno iskustva. Tu smo da vas podržimo i olakšamo jer smo i mi pitali stručnjake i konsultovali roditelje da bi sa vama podelili najvažnije informacije.

Saznajte sve o grčevima kod beba pre nego što se jave

Grčevi kod beba se javljaju tokom prvih nedelja bebinog života i traumatično su iskustvo za svakog roditelja. Srećom, za bebu nisu opasni, ali su naporni i iscrpljujući i svakako zahtevaju veliki napor od roditelja.

Infantilne kolike su grčevi kod beba koji nastaju zato što beba nepravilno jede, nema razvijene organe za varenje, previše hrane ili hrana koja nije odgovarajuća, pa nastaju stomačni problemi.

Zato saznajte sve o grčevima kod beba na vreme, pre nego što nastanu pa da ih spremni dočekate i lakše reagujete na sve sve situacije.

To je važno jer kasnije nije lako pronaći sve savete, a paničite jer beba neutešno plače pa je teško osigurati adekvatnu pomoć.

Koji su simptomi infantilnih kolika?

Roditelji svakako imaju veliku brigu oko toga kakvi su simptomi kolika i kako reagovati na njih. Plač je očit simptom i može da traje po nekoliko časova, svakog dana i da neobjašnjivo počne i neobjašnjivo se završi.

Beba je sklona tome da se napinje, crveni u licu pa je i nervozna i razdražljiva što takođe nema konkretan razlog za početak i kraj.

Neka deca plaču nakon jela, neka popodne, neka najviše noću. Svako dete ima svoj bioritam i drugačije reaguje pa će i simptomi biti drugačiji.

Neka deca fazu prođu samo za nekoliko sedmica, a kod neke dece traju mesecima, a najduže traju do faze uvođenja čvrstih obroka.

Neki roditelji imaju sreću pa su faze blage, a neki imaju izazovniji zadatak. Kada saznate sve o grčevima kod beba biće vam lakše i jednostavnije da se nosite sa problemima koji su se dogodili.

Šta treba da pripremite za prvu pomoć bebi tokom grčeva?

Utopljavanje stomaka je najvažniji korak, ali roditelji moraju da znaju koliko taj korak može biti opasan, ako ne znaju koliki nivo temperature je dozvoljen.

Nekoj deci je dovoljno da leže na vašim grudima, a nekoj da im se stomačić utopli sa pamučnom pelenom. Ne treba grejati peškiriće za stomak jer temperatura ne sme biti puno toplija od prirodne jer je koža osetljiv, pupak često još uvek osetljiv pa nikakva jača toplota nije dozvoljena.

Najbolje je kupiti specijalne termofore za bebe koji su prilagođeni za ovakvu namenu, ali se treba konsultovati sa pedijatrom jer će dati najbolji savet u skladu sa bebinim zdravljem.

To su neke stvari koje se moraju znati pre nego što se započne sa utopljavanjem bebe i njenim plakanjem.

Lekar će kasnije preporučiti kapi i čajeve, ali se oni smeju davati samo pod nazorom lekara. Osim toga, daće jasne savete šta je normalno u detetovom ponašanju, a kada da bebu odmah odvedete kod lekara. U svakom slučaju uvek možete kontaktirati patronažnu službu i potražiti savet za konkretnu situaciju u kojoj ste se našli.

Bebi možete pomoći i laganim masiranjem stomaka, a pre nego što sa tim započnete tražite savete od pedijatrijskih sestara da vam pokažu ispravan način za vežbanje sa novorođenčetom.

Spremite strpljenje jer je ovo naporna faza u kojoj je važno da ostanete smireni koliko god je beba nervozna, verovatno vas čeka puno ljuljanja i nosanja, ali će ovaj period proći iako se čini da je jako dug.

Morate voditi računa i o ishrani tokom dojenja jer se kroz mamino mleko nutrijenti prenose i na bebu pa se ne smeju jesti namernice koje nadimaju i smetaju bebi.

Vremenom će situacija biti bolja, a period grčeva će proći. Svakim danom će stanje biti bolje, a i trajanje nervoze biti kraće. Kako dete bude raslo imaćete mogućnost i da ga zabavite zvečkama, igračkama pa će lakše proći kroz probleme tokom dana.

Dete je i pod konstantnim nadzorom lekara i njegovo zdravstveno stanje se kontroliše pa će pedijatar proceniti da li je sve u redu ili dete ima i neke druge tegobe. Na osnovu njegovih zaključaka ćete znati na koji način ćete brinuti o svom detetu.