Aronija je veoma zdrava biljka, obiluje antioksidansima i vitaminom C. Preporučuje se u prevenciji mnogih bolesti, a i u lečenju postojećih. Od nje se najčešće pravi sok, ali i drugi proizvodi kao što su džem ili kompot. Može s, naravno, konzumirati i u svežem stanju.
Bobice aronije su veoma važne za zdravlje ljudi i zbog toga je dobro konzumirati ih svakog dana. Sok od aronije je jedan od najpopularnijih proizvoda koji se pravi od ove biljke. Zbog svog lekovitog dejstva na organizam, preporučuje se jedna čašica soka od aronije na prazan želudac.
Matični sok od aronije
Očistite bobice aronije od peteljki i lišća, a zatim ih dobro operite. Oprane bobice izblendajte u blenderu. Iznad dublje posude stavite medicinsku gazu i sipajte sadržaj iz blendera. Na ruke navucite medicinske rukavice i čvrstim pokretima cedite sok. Ostaci aronije koji ostanu u gazi mogu se iskoristiti za pravljenje džema. Nakon ceđenja, odložite ostatke aronije u poseban sud u kom će se kuvati džem.
Ovakav postupak hladnog ceđenja soka ponavljajte dokle god ima aronije. Po završetku ceđenja soka, procedite sadržaj kroz cediljku kako bi sok imao savršenu teksturu, bez i najmanjih komadića aronije. Ovako pripremljen sok sipajte u sterilisane staklene boce, nakon čega se može odmah konzumirati. Sok čuvajte u frižideru, premda nije preporučljivo da dugo stoji, s obzirom na to da ne sadrži konzervans. Ukus soka je veoma opor, a kako bi bio ukusniji, možete dodati med.
Sirup od aronije
Kada je sirup od aronije u pitanju, postupak ceđenja je isti kao i u prethodno opisanom slučaju. Nakon hladnog ceđenja voćnih bobica, dobijeni sok pomešajte sa šećerom. Na jedan litar soka stavite jedan kilogram šećera. To će značiti da je, na primer, na pet litara isceđenog soka potrebno staviti pet kilograma šećera. Kako bi sirup dobio malo drugačiju aromu od uobičajene, ali i kako biste produžili njegov rok trajanja, iscedite sok od svežeg limuna. Poželjno je staviti jedan limun na tri litra soka, ili po ukusu. Navedene sastojke sipajte u dublji lonac, promešajte, stavite na ringlu i kuvajte do ključanja, a zatim još koji minut duže. Nakon završenog postupka, sklonite lonac sa vruće ringle.
Kako bi se izbeglo stavljanje konzervansa u sirup, pasterizujte ga prirodnim putem. Poređajte čiste staklene flaše u rernu i zagrejte ih. Vodite računa da ne budu vrele, jer bi u tom slučaju mogle da popucaju pri dodiru sa vrelim sokom. Vadite jednu po jednu flašu kuhinjskom rukavicom, stavljajte ih u prethodno pripremljenu keramičku ili metalnu posudu (kako sok ne bi cureo sa strane), stavite levak u flašu i supenom kutlačom sipajte sok u levak, odnosno flašu. Zatvarajte flaše novim, sterilisanim zatvaračima, okrenite ih naopako, kako biste proverili da li su čvrsto zatvorene i ređajte ih na za to pripremljeno mesto. Preporučljivo je da se pre procedure sipanja soka pripremi ćebe u kom će se zatvorene vruće flaše ređati. Po završetku celokupnog postupka, umotajte flaše u ćebe i ostavite ih tako nekoliko dana da se ohlade. Ovako pripremljeni sok pasterizuje se na prirodan način i nisu potrebni dodatni konzervansi za njegovo održavanje. Kada se flaše sasvim ohlade, izvadite ih iz ćebeta i smestite na hladno i tamno mesto.
Sok iz zamrzivača
Smrznuta aronija može biti odlična zamena onoj koja je sveže ubrana. Dok je još sveža, odstranite primese, operite je, osušite i spakujte u čiste plastične flaše. Umesto flaša mogu se koristiti i kese sa zipom za zamrzavanje. Tako spakovanu aroniju, stavite u zamrzivač. Po potrebi izvucite smrznutu aroniju, ostavite je da se odmrzne (najbolje preko noći) i ponovite postupak pravljenja sirupa ili hladno ceđenog soka iz prethodnih pasusa. Ukoliko se pravi manja količina sirupa ili soka, nema potrebe za pasterizacijom, već se sok čuva u frižideru. Zbog toga je preporuka da se od smrznute aronije pravi manja količnina soka, onoliko koliko je planirano da se popije za nekoliko dana.
Sok bez šećera
Sok bez šećera se pravi tako što se opere kilogram aronije i izblenda sa pet litara vode. Postupak je isti kao i kod pravljenja sirupa, s tim što se u ovom slučaju ne dodaje šećer. Njegov ukus je pomalo opor. Ipak, ovo je najzdraviji oblik prerađene aronije koji se može dobiti iz njenog ploda hladnim ceđenjem. Konzumacija ovakvog soka preporučuje se jednom do tri puta, i to po jedna rakijska čašica.
Leave a Reply