U prirodi se nalazi bezbroj lekovitih biljaka koje se upotrebljavaju u cilju poboljšanja imuniteta, eliminacije upala, ali i efikasne razgradnje hrane. Svako lekovito bilje koje potpomaže varenje ima drugačiju bioaktivnu osobinu koja na različite načine pomaže da vaš probavni sistem funkcioniše bolje. Ukoliko vas zanima koje je to najbolje lekovito bilje koje potpomaže varenje i apsorpciju hranljivih materija, u nastavku teksta imate priliku da to i saznate.
Kada sistem za varenje funkcioniše na najbolji mogući način, čitav organizam oseća benefite. Samo neke od prednosti koje možete osetiti eliminacijom toksina su: veća izdržljivost, poboljšani imunitet, poboljšano mentalno zdravlje i dobro raspoloženje. Zato je važno da vodite računa o ishrani, pijete dosta vode, vodite sportski aktivan život i koristite biljne saveznike kao deo svoje svakodnevne rutine.
Psilijum – za maksimalno uživanje u slatkišima
Kada je u pitanju lekovito bilje koje potpomaže varenje, psilijum je definitivno među najboljima. Ova biljka iz porodice platana koristi se hiljadama godina u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini, a deo je i ajurveda dijete. Prema naučnim istraživanjima, psilijum pospešuje povećanje dnevne potrošnje vlakana i zdravu eliminaciju toksina, tako da je savršen za detoksikaciju debelog creva. Imajući u vidu da je prah slatkaskog ukusa, možete da ga iskoristite za pravljenje sokova ili kao dodatak ishrani. Naš mali kulinarski predlog je da, za savršenu aromu, u smesu za kolačiće ili palačinke uvek dodate malo psilijuma.
Kurkuma – šampion biljne medicine već 4.000 godina
Poznata i kao „apoteka u jednoj biljci“, kurkuma ima bitnu ulogu u medicini. Iako ima širok spektar zdravstvenih prednosti, najpoznatija je po pozitivnom uticaju na imunitet i funkciju gastrointestinalnog trakta.
Ova „zlatna biljka“ je napravila značajan pomak u modernoj medicini. Istraživanja pokazuju da kurkuma ima sposobnost da podrži varenje, respiratornu funkciju, kao i funkciju jetre i pankreasa. Kurkumin prah možete da stavljate i u hranu i u piće, a za najbolje rezultate preporučujemo kombinaciju sa drugim biljnim suplementima.
Lekovito bilje koje potpomaže varenje – cejlonski cimet
Cejlonski cimet vodi poreklo sa juga Indije, a interesantno je napomenuti da se koristi u gastroinestinalne svrhe još od 2800. godine pre nove ere. Prema nekim navodima, čak su i stari Rimljani koristili cimet kao sredstvo za poboljšavanje varenja. Najbolje je da ga koristite kao dodatak čaju. Prijatnu aromu takođe možete da iskoristite i u pripremi obroka ili slatkiša, a naročito brzog doručka sa ovsenim pahuljicama.
Razlika između „običnog“ i cejlonskog cimeta je zapravo velika. Običan cimet je vrsta kasija (poznat i kao kineski cimet) koja je najčešće samlevena i upakovana u kesice ili teglice. Štapići kineskog cimeta su tamniji i tvrđi, a ukus je jak, oštar, i pomalo ljutkast. Sa druge strane, štapići cejlonskog cimeta su svetliji i tanji, dok je aroma „nežnija” i slađa. Iako i kineski ima svoje prednosti, za najbolje rezultate preporučujemo upotrebu cejlonskog cimeta. Obe vrste možete naći u prodavnicama zdrave hrane.
Đumbir – rešenje za mnoge zdravstvene tegobe
Na studijama američke Nacionalne medicinske biblioteke, utvrđeno je da đumbir ima zaštitni efekat na digestivni trakt i stimulativni efekat na probavni sistem. Kako bi se izbleglo duže zadržavanje hrane u probavnom sistemu, preporuka je da se koristi pre obroka. Tako se značajno ubrzava rad creva i praktično eliminišu šanse za nastajanje stomačnih tegoba.
Koren đumira se može pronaći u bilo kom marketu, a takođe ga možete nabaviti i u prodavnicama zdrave hrane. Suvi ekstrakti se odskora prodaju i u apotekama (antimetil tablete), a 50 miligrama standarizovanog suvog proizvoda ekvivalentno je 500 miligrama đumbira u prahu. Međutim, za upotrebu ovih kapsula preporučujemo da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom.
Proširena lista biljaka koje stimulišu probavni sistem
Sve što je čoveku potrebno za zdrav život se nalazi upravo u njegovom okruženju, te ne treba da nas čudi to što je čovek oduvek nalazio rešenja zdravstvenih problema u prirodi. Evo još nekoliko lekovitih biljaka koje mogu da pomognu u apsorpciji hrane:
- Ruzmarin – listovi ove mirisne biljke sadrže korisna ulja za koje je poznato da podržavaju gastrointestinalnu funkciju.
- Bael Leaf – ova biljka pomaže u opuštanju stolice i na taj način deluje kao blagi laksativ za sprečavanje povremenog zatvora; najčešće se koristi kao dodatak ishrani, a uglavnom se kombinuje sa psilijumom.
- Trikatu – mešavina đumbira i dve vrste bibera koji zajedničkim snagama pomažu telu da razgradi hranu u želucu i crevima. Uglavnom se koristi kao kapsula, ali se može naći i u prahu, koji se potom meša za vodom ili medom.
- Triphala – još jedna biljna mešavina koja kombinuje tri vrste voća: amla, bibhitaki i haritaki; ovaj izbalansirani „voćni miks“ je odličan za čišćenje debelog creva, ali i obnavljanje crevne flore.
- Komorač (Morač) – semena se koriste kao suplement, a alternativno se mogu i žvakati nakon obroka; pomažu u razgradnji hrane koja se vari i održavaju svežinu u ustima.
U ovom tekstu smo vam predstavili neke od najboljih lekovitih biljaka koje potpomažu varenje. Mislite na sebe i svoje zdravlje i isprobajte neke od navedenih biljaka u cilju efikasnije razgradnje hrane.
Zdravo svima, ja imam problem sa želcem od 2019 godine kada su mi ustanovili helikobakteriju, zapravo sam se prvo javio kardiologu jer sam osetio slabost i preskakanje srca. Kao da mi srce zakasni za pola otkucaja, u nekom trenutku. EKG je i pokazao to navodno preskakanje ali mi je internista objasnio da to nije preskok otkucaja nego samo kašnjenje. Na svoju ruku sam zbog nadutosti, podrigivanja, gorušice i sličnih problema u privatnoj laboratoriji dao krv na analizu kako bi utvrdio da li imam helikobakteriju. No da ne dužim ustanovljeno je da imam i ispio sam onu trojnu terapiju dva antibiotika plus lek za kiselinu. Bilo je bolje ali nikada do kraja nisam rešio ovaj problem, tačnije posledice koje je uzrokovala bakterija.
Ono što sam ja koristio i što mi je pomagalo dok sam se lečio je kičica, zatim iđirot, koristio sam i seme lana, jer pusta sluz kada prenoći. Tu vodu sam pio dosta dugo vremena. Recept ide ovako dve supene kašike i šolja vode da prenoći. Ujutru se procedi i popije pre jela. Takođe sam kuvao i čaj od đumbira i to je umelo da ublaži tegobe.
Generalno ukoliko imate problem sa varenjem bolje je unositi svežu hranu zbog enzima koji se uništavaju kuvanjem. Ja sam preferirao smuti od sledećih sastojaka, banana, avokado, mango, bundeva, kao zaslađivač može med ili sirup od agave.
Nadam se da sam nekome pomogao.