Koliko su efikasni ortodontski aparati?

Od malih nogu, jako je važno da naučimo kako da pravilno održavamo higijenu zuba i celokupne usne duplje. To će se kasnije odraziti na naše celokupno zdravlje, jer je opštepoznato koliko kvarni zubi mogu uticati na zdravlje drugih organa u našem organizmu. Isto tako, svaki roditelj treba da, od ranog detinjstva, vodi dete na redovne kontrole kod stomatologa. Na ovaj način se na vreme saniraju kvarovi u početnoj fazi, i dete se oslobađa straha od zubara. Ovo će mu pomoći da opuštenije odlazi na preglede i da stekne redovne navike, kojima će održavati zdravlje usta i zuba.

Međutim, ono na šta ne možemo da utičemo jeste raspored zuba, odnosno način na koji će nam se zubi formirati u vilici. Retki su oni koje je priroda obdarila prelepim, holivudskim osmehom. Većina ipak ima nepravilan raspored zuba, samo što kod nekih to nije toliko izraženo, dok drugi imaju isturene ili krive zube, zbog kojih često sakrivaju svoj osmeh. Sve ovo utiče na samopouzdanje i potrebno je na vreme obratiti se stomatologu, kako bi se pronašlo najbolje rešenje za ovaj problem.

Koji od dva tipa aparata izabrati?

Ortondontski tretmani se mogu sprovesti u različitim životnim dobima pacijenata, ali je potrebno izabrati odgovarajući aparat, kojim ćemo doći do zacrtanog cilja. Postoje dva tipa aparata, a to su mobilni i fiksni aparat. Mobilni aparat se najčešće koristi kod dece, ali nije isključena njegova primena u starijem dobu pacijenta, kako bi se rešio problem. Za fiksne aparate donja starosna granica je otprilike oko 13. godine života. Gornja granica ne postoji, i ova vrsta aparata se može nositi u bilo kom životnom dobu. Ortodontski tretmani se rade iz funkcionalnih razloga prvenstveno, ali sve češće i estetski izgled predstavlja razlog nošenja ortodontskog aparata.

Elementi fiksne proteze i način na koji ona ispravlja zube

Svaki fiksni ortodontski aparat se sastoji iz 4 elementa, a to su bravica, luk, prstenovi i gumica. Lukovi predstavljaju izvor sile, koja se koristi za pomeranje i ispravljanje zuba. Lukovi se nalaze između bravica, koje se lepe na zub, ali one ne oštećuju zube. Zajedničkim delovanjem bravica i lukova, sa dodatkom potrebnih ligatura zubi se raspoređuju u pravilan i željeni položaj. U zavosnosti od vrsta anomalije, zavisi i dužina nošenja fiksne proteze, ali obično je to period od jedne do dve godine. To vreme je potrebno da biste dobili osmeh iz snova, pa se definitivno vredi potruditi. Postupak stavljanja fiksne proteze je bezbolan, i uglavnom se prvo postavlja na gornju vilicu. Zatim, nakon perioda privikavanja, ovaj postupak se ponavlja i na donjoj  vilici. Na ovaj način, pacijent se lakše navikava na aparat u ustima.

Kako se ponašati nakon postavljanja fiksne proteze?

Iako je postupak postavljanja aparata na vilici bezbolan, nekoliko sati nakon obavljene procedure može doći do pojave blagog bola, koji brzo nestaje. U svakom slučaju, ukoliko imate neke nedoumice ili vas mnogo boli, najbolje je da konsultujete svog zubara. Prilikom konzumiranja hrane uzimajte manje zalogaje, i izbegavajte lepljivu hranu i razne semenke, koje se mogu zalepiti i zadržati na aparatu. Higijena mora biti na visokom nivou, i podrazumeva češće pranje zuba, koje mora biti temeljno, kako se bakterije ne bi razvijale na zubima i u ustima. Prilikom oralne higijene koristite četkice za zube i odgovarajuću pastu, kao i konac za zube i tečnost za ispiranje usta. Hrana će se često zadržavati između i iza bravica, pa je jako važno da se održava redovna i pravilna oralna higijena. Stomatolog će vas savetovati kada treba da dolazite na preglede, i pratiće napredak na redovnim kontrolama.

Konvencionalni ili estetski aparat – od čega zavisi izbor?

Konvencionalni ortodontski aparat je jedan od najčešćih izbora, i on koristi metalne bravice, koje omogućavaju postizanje najboljih rezultata. Estetski aparati za razliku od konvencionalnih imaju bravice koje su izrađene od safirnog stakla, i najčešće se za njih odlučuju odrasli pacijenti, kako bi postigli lepši estetski izgled dok nose aparat. Incognito lingvalni sistem predstavlja savremeno rešenje u stomatologiji. Za vreme trajanja terapije, aparat je nevidljiv jer se bravice nalaze iza zuba. Bravice se izrađuju na osnovu otiska vilice i zuba svakog pacijenta, i potrebna je velika preciznost prilikom obavljanja ove procedure. Bravice se izrađuju od legure zlata, i pogodne su za sportiste ili za osobe koje ne žele da im se aparat vidi u javnosti.

Retenciona folija

Nakon završenog tretmana ortodonskim aparatom, i kada se postigne željeni izgled zuba, i potrebno je nositi retencionu foliju. Ona pomaže da se zadrži postignuti raspored zuba. One su skoro nevidljive, i skidaju se kada pacijent jede. Peru se uz pomoć paste i četkice, isto kao i zubi.