Kako se priprema vodnjika – zaboravljeni ukusi

U vremenu instant namirnica, brze hrane i neredovnih obroka, sve više ljudi ima ne samo problem sa viškom kilograma već i sa zdravljem generalno. Disbalans hormona, masna jetra, problem sa varenjem, dijabetes, samo su neke od posledica koje uzrokuje nezdrava ishrana. Kako biste osvežili svoj organizam, možete potražiti rešenje u „preparatima” naših predaka. Jedan od takvih je venovača ili vodnjika. U nastavku teksta saznaćete od kojih sastojaka i na koji način se priprema vodnjika, kao i koja su njena lekovita svojstva. 

Šta je vodnjika i odakle potiče?

Venovača ili vodnjika je gotovo zaboravljen napitak. Pripremali su ga još Stari Sloveni kao piće koji podiže imunitet, jer sadrži dosta vitamina, minerala i enzima. Tokom zime, kada vladaju virusi i ljudski organizam je izložen prehladama, potrebni su vam vitamin C i antioksidansi. Kako se vodnjika dobija fermentacijom lekovitog bilja i neprskanog voća, bez konzervansa i pesticida, čuvaju se sva lekovita svojstva. Kao takav, idealan je napitak od kraja septembra do početka aprila. 

Vodnjika važi za tradicionalno piće jugozapadne Srbije. Priprema se na Zlataru, Zlatiboru i Tari. Iako se uglavnom sprema za lične potrebe, možete je kupiti na manifestacijama lokalnog karaktera kao što su Rakijada ili Pršutijada. Kada je kompanija „Užički dukat“ predstavila ovaj eliksir zdravlja na Sajmu etno-hrane u Beogradu, zavladalo je veće interesovanje za vodnjiku. Teži se ka unapređenju tehnološkog postupka za flaširanje, koji bi uz adekvatan marketing pomogli da venovača zauzme značajnije mesto u turističkoj ponudi Zlatiborskog okruga

Od čega se pravi vodnjika ili voćna turšija?

Kako biste pripremili vodnjiku, najpre treba da prikupite mnogo divljeg voća i šumskih plodova. Kao i kod svakog narodnog napitka, postoje različite varijante za njeno spremanje. Mnogi žitelji planinskih krajeva jugozapadne Srbije kažu da su za vodnjiku ili takozvanu voćnu turšiju potrebni sledeći sastojci: kleka, šipurak, divlje kruške ili oskoruše, borovnice, drenjine, glog i trnjine. Voće mora da bude ubrano iz nezagađenih područja, dobro oprano i očišćeno. Kada se sve pripremi, voće se potopi u vodu i stoji u njoj 40 dana. Ukoliko želite, možete dodati šećera ili meda kako biste ubrzali fermentaciju. Najbolje je da se stavi u čisto drveno ili, eventualno, plastično bure. Odnos voća i vode treba da bude 1 : 2,5. Možete sve malo pritisnuti kamenom i ostaviti da ogrezne na sobnoj temperaturi. Kada počne da „rezi“ spremna je za piće. 

Najčešće se pije razblažena sa vodom zbog izuzetno jakog ukusa. Dovoljno je piti jednu času dnevno. Osobe koje boluju od hipertenzije ne bi trebalo da konzumiraju previše vodnjike, jer sadrži malo alkohola. 

Recepti za pripremu lekovitog napitka

Na internetu se može naći mnogo recepata za pripremu vodnjike. Izdvojili smo neke od njih.

Prema jednom od recepata, za pripremu venovače potrebno je 300 grama kleke, 5 kg voća (krušaka, jabuka i borovnica), 300 g šipurka i 15 litara vode. Oprano voće bez peteljki stavite u bure. Dodajte šipurak zavijen u nekoliko slojeva gaze i kleku. Prelijte vodom, dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi. Posle 40 dana odlijte vodnjike po potrebi, razblažite vodom i zasladite medom. Koliko je odaspete za piće, toliko vode dolijte u bure. Tako će ovaj napitak da traje i ostane gotovo neizmenjen do proleća.

Drugi recept zahteva sledeće sastojke: 5 kg divljih jabuka, 5 kg divljih krušaka, 3 kg šipurka, 5 kg mušmula, 4 dunje, 1 kg suvih šljiva, 200 grama zrna kleke i 50 litara vode. Voće se zalije vodom, prekrije mrežom (plastičnom, kao za kiseli kupus) kako ne bi isplivalo na površinu i pritisne se nečim težim (kamenom na primer). Ostatak postupka pripreme je isti kao i u prvom receptu.

Treći recept je nešto drugačiji. Jedan kilogram šumskog voća stavite u stakleni balon. Dodajte 10 litara izvorske zdrave vode i 100 grama meda ili žutog šećera. Balon prekrijte gazom i stavite ga na toplo mesto pored peći. Šećer ili med se dodaju da bi se pokrenula fermentacija. Nakon pokretanja fermentacije, ubrzano se iz voća izdvajaju sve zdrave materije. Količina alkohola koja se stvara u napitku je oko 1%. Zato već posle 7-8 dana on prelazi u sirće. Posle 14 dana od početka fermentacije procedite vodnjiku i pijte je rashlađenu. Rok trajanja ovog napitka je 2-3 nedelje, pa je preporučljivo da napravite količinu koju ćete popiti u tom periodu. 

Šta leči vodnjika?

Koji god recept da izaberete, imaćete u svom domu pravi energetsku bombu. U narodnoj medicini vodnjika se koristi kod problema sa mokrenjem i probavom, sa astmom, kao i za ubrzavanje metabolizma. Proizvođači tvrde da je odličan napitak protiv mamurluka, iako u sebi sadrži alkohol. Kako bi narod rekao „klin se klinom izbija“. 

Koliko košta vodnjika?

Ukoliko niste u mogućnosti da nađete sastojke za vodnjiku, možete je kupiti gotovu. Pored manifestacija i sajmova, možete je kupiti i na bolje opremljenim pijacama u zemlji. Možete je naručiti i onlajn ili pronaći proizvođače na društvenim mrežama. Litar košta oko 300 dinara.