Kako ljubav utiče na zdravlje?

Pojam ljubavi može biti definisan na bezbroj različitih načina. To je stvar individualnog razmišljanja i shvatanja ljudskih odnosa, tako da nijedna teorija o ljubavi ne može biti netačna. Sa naše tačke gledišta, možemo reći da je ljubav stanje koje prkosi granici ljudskog razuma, te stanje koje ima snažan uticaj na gotovo sve životne aspekte. A kako to ljubav utiče na zdravlje, saznaćete u narednim redovima teksta.

Kako ljubav utiče na fizičko zdravlje

Pojačana proizvodnja hormona ljubavi i radosti poboljšava funkcionisanje našeg imunološkog sistema i pomaže nam u borbi protiv virusa, ali i ozbiljnijih bolesti. Sociološka istraživanja dokazala su da ljudi u braku ili čvršćim ljubavnim vezama žive duže, piju manje alkohola i imaju manje zdravstvenih problema. Saosećanje i empatija stvaraju odnose pune podrške, čime se značajno smanjuje verovatnoća pojave raka i dijabetesa.

Pored toga što izaziva leptiriće u stomaku, veza  sa emotivnim partnerom vas može podstaknuti da promenite životne navike. Primera radi, ako ste u srećnoj i zdravoj intimnoj vezi, velika je verovatnoća da ćete usvojiti vođenje zdravog načina života. To podrazumeva dobru ishranu, redovno treniranje i izbegavanje psihoaktivnih supstanci, pre svega duvana i alkohola. Takav stav je u direktnoj korelaciji sa dobrim psihofizičkim zdravljem.

Leptirići u stomaku – znak snažne ljubavi

Moć koju ima ljubav ne možemo izmeriti poznatim jedinicama, a efekat koji najčešće koristimo kao „mernu jedinicu ljubavi” su tzv. leptirići u stomaku. Ali, kako dolazi do te pojave? 

Seratonin, dopamin, endorfin i oksitocin su hormoni koji su povezani sa osećanjem sreće, zadovoljstva i uzbuđenja. Kada ugledate voljenu osobu ili jednostavno radite nešto što vas ispunjava, dolazi do visokog nivoa proizvodnje ovih hormona. Oslobađanjem viška hormona dolazi do teško opisivog osećaja, koji upravo nazivamo leptirićima u stomaku. Osećaj lepršavosti  i poletnosti mogu da traju i do nekoliko desetina minuta. Međutim, i povrh toga što će vam biti teško da ih kontrolišete, morate biti svesni da je umerenost formula zdravog života. Posledice visokog nivoa navedenih hormona mogu izazvati mučnine (često i povraćanje), vrtoglavicu, nesvesticu, a vrlo često i razočaranje.

Da li ste znali? U trenutku kada ugledate voljenu osobu, vaše zenice se šire.

Kako raskid utiče na zdravlje – nus pojave

Osećanje ljubavi i sreće najčešće povezujemo sa iskrenim odnosima između supružnika ili vanbračnih partnera. Međutim, iako stabilna veza može da pospeši dobro raspoloženje, na sličan način ga i loš ondos može pogoršati.

Razočaranje i nervoza usled loših odnosa ili raskida sa partnerom povećavaju nivo stresa, koji kasnije može izazvati dosta ozbiljnije probleme po mentalno zdravlje. Najčešće dolazi do asocijalnosti, anksioznosti i verovatno najgore od svega, depresije. U najgorim fazama, može se javiti i pomisao o samoubistvu, što je zaista strašna činjenica. Međutim, čak i u najtežim situacijama morate da znate da niste sami. Sreću uvek možete pronaći u porodičnim odnosima.

Napomena: razgovor sa najbližima može biti dobar način da krenete u „emotivnu obnovu“, a ukoliko ipak smatrate da to nije dovoljno, preporučujemo razgovor sa psihoterapeutom.

Razgovor sa voljenima poboljšava mentalno zdravlje 

Neretko se susrećemo sa situacijama gde vreme provedeno sa porodicom ili drugim voljenim osobama deluje kao oslobađanje od stresa i brojnih neprijatnosti. Ali, da li ste se ikada zapitali zašto stičemo takav utisak? Iako se takvo stanje može opisati na puno apstraktnih načina, medicinski odgovor je zapravo sasvim jednostavan. Naime, povećana proizvodnja hormona sreće pozitivno utiče na brojne zdravstvene aspekte, a posebno na mentalno zdravlje. 

Istraživanje jasno pokazuje da su srećan i stabilan odnos sa partnerom, kao i socijalna podrška porodice i prijatelja važni za poboljšanje mentalnog zdravlja. Samo nekoliko minuta „običnog” razgovora sa voljenim osobama su  dovoljna da osetite benefite. 

Birajte jednu jaku umesto četiri slabe veze

Benefiti ljubavnih odnosa nisu ograničeni samo na romantične veze. Naučna istraživanja pokazuju da socijalna podrška u bilo kom obliku značajno poboljšava mentalno i fizičko zdravlje. Isto tako, studije su dokazale da je kvalitet socijalnih odnosa mnogo važniji od kvantiteta. Drugim rečima, ispravnije je imati jednu ili dve jake društvene veze nego veliku mrežu poznanika, a evo i zašto: 

  • Imaćete bolje mentalno zdravlje – znajući da uvek možete da se oslonite na nekog, stres i depresivna razmišljanja će kroz razgovor brzo postati prošlost.
  • Doživećete manje neprijatnih situacija – veliki broj prijatelja vas često može obavezati da radite nešto što vam ne odgovara. 
  • Dobićete poštovanje –  što će značajno uticati na vaše samopouzdanje. Samim tim, doći će i samopoštovnje.
  • Živećete zdravijim životom – retko kada ćete „zakačiti” viruse.

Iako priča o ljubavi najčešće asocira na odnos sa emotivnim partnerom, ljubav može biti mnogo, mnogo više od toga. Čuveni Mahatma Gandi je jednom prilikom rekao: „Gde ima ljubavi, ima i života.” i čini se da nije pogrešio. Emocija značajno utiče na čoveka i često čini da se osećamo sposobnijim, živahnijim i zdravijim. Ovo su bili samo neki od zdravstvenih aspekata na koje ljubav ima snažan uticaj, a vaša razmišljanja i iskustva možete podeliti sa nama u komentarima.