Izletišta u okolini Beograda – 7 predloga za vikend odmor

Naša prestonica postaje prenaseljena. Gradski prevoz, kafići, restorani,  tržni centri, ulice, parkovi, šetališta uz Savu i Dunav, Ada Ciganlija, Lido svakodnevno cvile od gužve. Kako se, petkom, približava kraj radnog vremena, sve više razmišljamo kuda ćemo za vikend. Opterećujemo Google pitanjima gde i kako da organizujemo izlet u blizini našeg glavnog grada. Sada su svi odgovori na jednom mestu, jer se upoznajemo sa 7 najpopularnijih izletišta u okolini Beograda.

#1 Planina Kosmaj

Kosmaj, planina bujne vegetacije visoka 626m, nalazi se na oko 50km od Beograda. Simbol Kosmaja je Spomenik borcima Kosmajskog odreda, koji su tokom Drugog svetskog rata izgubili život braneći svoju zemlju. Njegovi kraci, vire iznad šume i podsećaju na hrabrost svih žitelja ovog kraja. Kosmajci su oduvek bili ratnici koji ne znaju za strah, a jedan od njih je dobro poznat istoriji – Kosančić Ivan.

Osim spomenika podignutog 1971.godine, ukoliko se uputite na Kosmaj, možete obići i dva manastira: Tresije i Pavlovac. Prvi je osnovan davne 1309.godine  u vreme kralja Dragutina, dok je drugi sazidan po naredbi despota Stefana Lazarevića u 16.veku (na ruševinama starog manastira).

#2 Oplenac i Oplenački vinogradi

Koliko vam je poznata priča o kraljevima Srbije? Ukoliko želite više da saznate o Karađorđevićima, krenite put Oplenca. Na oko 100ak km od Beograda, nalazi se gradić Topola (nekada Kamenica), simbol oslobođenja srpskog naroda od turske vlasti. Upravo u Topoli  Đorđe Petrović – Karađorđe podigao Prvi srski ustanak 1804.godine. Hram Svetog Đorđa oslikan sa 40 miliona staklenih kockica sa kriptom u kojoj su sahranjeni skoro svi članovi kraljevske porodice, kuća voljenog srpskog kralja – Petra I Karađorđevića i crkva Presvete Bogorodice čija su se zvona prva oglasila posle petovekovnog ropstva, glavne su atrakcije brda Oplenac.

Oko 12 hektara zemlje krase Oplenački vinogradi, prelepa oaza za ljubitelje vina. Možete reservisati turu degustacije domaćih sorti vina u Vinariji Stari Oplenac.

#3 Jezero Trešnja

Jezero Trešnja je nekada bilo omiljeno izletište u okolini Beograda, a danas je poznato samo pravim ljubiteljima prirode. Ovo mesto proslavila je antologijska scena iz filma „Maratonci trče počasni krug“ kada se Kristina (Seka Sablić) kupa u jezeru dok je snima Đenka (Bora Todorović). Zamišljeno je da bude luksuzno odmarališe sa hotelskom terasom iznad samog jezera, a postalo je divlja oaza koju najčešće posećuju samo vikendaši.

Međutim, ako želite mir, možete se uputiti ka Sopotu i na oko 32 km od Beograda ćete uživati na obalama Trešnje. Pored jezera nalazi se lovište sa jelenima lopatarima, divljim svinjama i drugim životinjama. Pazite da slučajno ne zalutate u ovih 100 hektara, može biti opasno.

#4 Avalski toranj i Spomenik neznanom junaku

Planina Avala, koja je udaljena oko 20km od centra Beograda, prava je destinacija za vikend izlet. Odlično je mesto za hiking, orijenting, biciklizam. Na vrhu planine Rimljani su podigli utvrđenje, da bi Srbiji tu sazidali tvđavu Žrnov. Ona je razneta 1934.godine kako bi se postavili temelji Spomeniku Neznanom junaku. Ovaj mauzolej „čuva“ 8 karijatida svih jugoslovenskih nacionalnosti: Srbijanke, Južnosrbijanke, Vojvođanke, Bosanke, Hrvatice, Dalmatinke, Slovenke, Crnogorke. Postoji mnogo kontraverzi povodom izgradnje spomenika i umešanosti masonerije. Međutim, neosporna je raskoš dela Ivana Meštrovića, vajara njegovog veličanstva kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Ako želite da uživate u jednom od najlepših pogleda u zemlji, popnite se na vrh Avalskog tornja. Videćete raskošne predele Šumadije, Beograd, Savu i Dunav kroz durbin, ali i golim okom. Možete popiti kafu ili se zasladiti cheesecake-om sa malinama dok oko vas fijuče vetar. Prvobitni toranj iz 1965.godine srušen tokom NATO bombardovanja, a novi je obnovljen i pušten u rad 2010.godine.

#5 Carska bara

Specijalni rezervat prirode “Carska bara”  smešten je između Beograda, Novog Sada i Zrenjenina, između reka Tisa i Begej. Oko 55km je udaljen od centra glavnog grada. U rezervatu živi 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba i 30 vrsta sisara. Možete proći tzv. stazom zdravlja, otići na vidikovac ili obići Prirodnjačku kuću. Ipak, najveća atrakcija Carske bare je vožnja katamaranom. Kako biste uspeli da uživate u plovidbi, potrebno je da rezervišete nekoliko dana unapred.

Pauzu za ručak možete napraviti u Hotelu Sibila ili obližnjem etno-selu “Tiganjica”, koji je pogodan pre svega za porodice sa decom.

#6 Fruška gora – „srpska Sveta gora“

Jedina planina Vojvodine je nekada bila ostrvo Panonskog mora. Danas predstavlja jedan do pet nacionalnih parkova na području Srbije. Omiljeno je izletiše Novosađana, ali i Beograđana. Ukoliko se uputite na Frušku Goru obiđite Iriški venac i spomenik “Sloboda”, brdo Stražilovo gde je sahranjen čuveni pesnik Branko Radičević ili selo Bukovac u kome tokom juna cveta lavanda. Ne morate ići u Provansu, ljubičasto prostranstvo postoji na samo 70ak km od Beograda.

Fruška gora se često u narodu naziva “srpska Sveta gora” zbog brojnih manastira koji su na njoj smešteni: Krušedol, Staro Hopovo, Novo Hopovo, Grgeteg, Vrdnik, Jazak i drugi.

#7 Krčedinska ada

Poslednjih nekoliko godina, jedno od omiljenih izletišta u okolini Beograda postala je Krčedinska ada, oaza netaknute prirode u kojoj slobodno jure konji, šetaju se magarci i mangulice, pasu stada ovaca. Ukoliko želite da dođete na ovo rajsko ostrvo, možete to učiniti brodićem ispred restorana “Sidro” u Beškoj. Detaljne infomacije možete dobiti u turističkoj organizaciji Inđije. Ako ste spremni za srpski safari, uputite se na Krčedinsku adu.

Za sve one koji nemaju previše vremena, a željni su avanture, mogu se voditi navedenim predlozima. Oni koji žele duži odmor u Srbiji, preporuka je da posete neke od bisera domaćeg turizma.