Hiperplazija endometrijuma: Otkrivanje i lečenje

Hiperplazija endometrijuma

Hiperplazija endometrijuma predstavlja zadebljanje sluzokože materice (endometrijuma). Ciklične promene u koncentracijama polnih hormona dovode do promena sluzokože materice koja tako normalno u prvoj polovini ciklusa zadeblja.

Međutim, u slučaju kada postoji neravnoteža u ovoj hormonskoj regulaciji, endometrijum počinje da se uvećava preko uobičajenih granica, što predstavlja hiperplaziju. Ovo stanje ne predstavlja maligni tumor, ali se kod jednog broja žena u to može pretvoriti pa je pravovremena dijagnoza i ginekološko praćenje od velike važnosti.

Jako puno žena se tokom života susretne sa problemom iznenadnog abnormalnog krvarenja. Javlja se kao produženo, ponekad obilno i jako bolno menstrualno krvarenje. Može biti i kao krvarenje koje se neočekivano javlja između ciklusa, krvarenje nakon menopauze ili tačkasto neredovno krvarenje van ciklusa.

Ovo mogu biti simptom različitih stanja kao što su polipi materice, miomi materice, ciste jajnika, u nekim slučajevima malignih tumora, ali i benigne hiperplazije materice.

Šta izaziva hiperplaziju endometrijuma?

Hormonska neravnoteža – relativni višak estrogena u odnosu na progesteron dovodi do hiperplazije endometrijuma. Kada su estrogeni u odgovarajućoj ravnoteži sa količinom progesterona, koji preovlada u drugoj polovini ciklusa, endometrijum se uvećava, ali se zaustavlja stimulus koji bi dopustio dalji prekomerni rast endometrijuma.

Ko može da oboli?

Od hiperplazije endometrijuma najčešće oboljevaju žene u perimenopauzi i menopauzi, retko pre 35. godine života. Ono što povećava verovatnoću oboljevanja jeste:

 • terapija nekih tumora dojke tamoksifenom;
 • gojaznost;
 • anovulacija;
 • egzogeni hormoni (upotreba različitih hormonskih preparata);
 • tumori jajnika koji proizvode estrogene;
 • različiti hormonski poremećaji – dijabetes melitus, sindrom policističnih jajnika, bolesti štitaste žlezde;
 • rana prva menstruacija ili kasna menopauza, kao i odsustvo trudnoća tokom života;
 • bolesti žučne kese i žučnih puteva;
 • postojanje tumora jajnika, materice i debelog creva u porodici;
 • pušenje.

Ukoliko koristite hormonsku supstitucionu terapiju ili tamoksifen i razvijete abnormalno krvarenje iz materice, važno je da to prijavite svom lekaru kako biste pravovremeno bili pregledani, te poreklo krvarenja ispitano. Naravno da i drugi pomenuti faktori rizika, udruženi sa iznenadnim krvarenjima treba vas upute da se što pre obratite za savet  i pomoć.

Kako se otkriva?

Postoji više metoda koje se koriste za dijagnostiku hiperplazije endometrijuma:

 • biopsija endometrijuma;
 • dilatacija i kiretaža;
 • histeroskopija.

Pored ovoga, moguće su određene analize krvi kako bi se isključili drugi uzroci abnormalnog krvarenja iz materice. Pored toga, transvaginalni ultrazvuk male karlice je odličan dopunski pregled, koji pomaže u dijagnozi uzroka abnormalnog krvarenja. Definitivna dijagnoza hiperplazije endometrijuma potvrđuje se samo patohistološkim pregledom dobijenih uzoraka.

Koji oblici hiperplazije postoje?

Patohistološki, hiperplazija endometrijuma se dijagnostikuje kada ima više žlezda u tkivu endometrijuma u odnosu na potporno vezivno tkivo. Opisuje se potom postojanje ćelija atipičnog izgleda u ovom zadebljalom endometrijumu, pa se hiperplazija klasifikuje na dve glavne grupe: tipičnu i atipičnu hiperplaziju.

Važno je zapamtiti da hiperplazija endometrijuma nije karcinom endometrijuma, ali se smatra premalignim stanjem. U nekim slučajevima atipične hiperplazije mogu se naći rani stadijumi karcinoma endometrijuma.

Kako se leči?

Veoma je važno da se svaka hiperplazija endometrijuma pažljivo prati ili leči.

Tipične hiperplazije endometrijuma

Kada nema prisutnih atipičnih ćelija, šansa da hiperplazija endometrijuma preraste u karcinom endometrijuma je vrlo mala. Oko 5% žena sa hiperplazijom bez atipije razvije rak endometrijuma. Moguće je da se ovakva hiperplazije spontano povuče.

Prva linija lečenja je potraga za faktorima rizika koji mogu da se modifikuju. Na primer, kod gojaznosti, gubitak telesne mase pomaže smanjenju viška estrogena koji proizvode masne ćelije. Ovo izaziva resetovanje hormonske osovine koja reguliše ciklične promene materice. Slično tome, ako uzimate hormonsku supstitucionu terapiju, prilagođavanje doze hormona, ili potpuni prekid uzimanja mogu da pomognu. Druga mogućnost je tretman progestagenima koji se suprotstavljaju uticaju viška estrogena na endometrijum.

Dva tipa progesterona za liečenje hiperplazije endometrijuma bez atipije su oralni progesteron ili hormonska spirala (IUD) sa progesteronom. Koji tip progesteronskog leka je optimalan u vašem slučaju će proceniti vaš lekar. Nevezano za to da li se hiperplazija samo prati ili leči progesteronskim preparatima, neophodne su redovne periodične kontrole (u intervalima 3-6 meseci) sa periodičnim uzimanjem uzoraka endometrijuma.

Uklanjanje unutrašnjih genitalnih organa (histerektomija) ne bi trebalo da bude opcija prvog izbora za hiperplaziju bez atipije. Međutim, postoje određene situacije u kojima je histerektomija najprikladnija opcija za lečenje, u žena koje ne planiraju buduće trudnoće, recimo ako se razvije atipična hiperplazija, ili se hiperplazija ne poboljšava nakon 12 meseci lečenja progesteronom, ili je abnormalno krvarenje obilno i teško se kontroliše, ili se ponovo razvije prethodno uspešno izlečena hiperplazija.

Atipična hiperplazija endometrijuma.

Ako imate atipičnu hiperplaziju i planirate trudnoću, ostaje mogućnost lečenja progesteronom. Tada su potrebne češće kontrole i praćenje ponašanja atipične hiperplazije. Konsultacija sa specijalistom za infertilitet pomaže da se ostvarit planirana trudnoća što je pre moguće. Nakon što završite sa rađanjem, zbog velike verovatnoće da se atipična hiperplazija transformiše u malignu bolest, predlaže se histerektomija.

Postoji mnogo veći rizik od razvoja karcinoma endometrijuma ukoliko postoji atipična hiperplazija. Zato je pristup lečenju agresivniji. Zapravo, preporučuje se histerektomija kao prva linija lečenja kod žena koje su rađale.

Zbog činjenice da je abnormalno krvarenje iz materice najčešći znak da imate hiperplaziju endometrijuma, važno je da se obratite lekaru u vezi sa ovim pojavama. Vaš lekar će vam ponuditi najbolju metodu daljeg ispitivanja i lečenja.