Da li je štetno keratinsko ispravljanje kose

Keratinsko ispravljanje kose je tretman koji je poslednjih godina sve učestaliji kod pripadnica nežnijeg pola. Za njega se najčešće odlučuju žene sa kovrdžavom kosom, u želji da je isprave. Šta je keratin, koje vrste keratinskog tretmana postoje kao i da li je ceo tretman štetan, čitajte u nastavku teksta. 

Šta je keratin?

Keratin je glavna komponenta kose, noktiju i kože. To je vlaknasta struktura proteina u organizmu koja predstavlja zaštitu epitelnih ćelija koje se oštećuju usled stresa ili drugih spoljašnjih uticaja. Kada je reč o kosi, uloga keratina je da spreči isušivanje i lomljenje kose, a takođe je odgovoran za jaku i sjajnu kosu. S obzirom na to da se s godinama troši, keratin postepeno nestaje iz našeg tela. Razlozi za to su brojni, počev od stresa, prekomernog izlaganja suncu, slanoj i hlorisanoj vodi kao i usled hemijskih i fizičkih oštećenja. 

Učestalo farbanje, kao i tretiranje kose agresivnim sredstvima, dovodi do gubitka prirodnog keratina u kosi. Usled toga kosa postaje isušena i sklona krzanju i pucanju. Keratinski tretman obnavlja oštećenu kosu. Jedna od prednosti keratinskog ispravljanja kose je i u tome što ćete kosi vratiti sjaj i omogućiti lakše stilizovanje. Ipak, u tom slučaju morate biti spremne na to da se zauvek pozdravite sa prirodnim loknama. 

Vrste keratinskog tretmana

Razlikuju se  dve vrste keratinskog tretmana. Jedan od njih je onaj koji dovodi do regeneracije kose, rađen je na bazi prirodnog keratina i revitalizuje kosu. Za razliku od njega, postoji i keratinski tretman pomoću kojeg ćete trajno ispraviti kosu. Kod ovog tretmana osim keratina koristi se i formaldehid. Pre nego što se odlučite za tretman keratinom, raspitajte se o vrsti tretmana. Odaberite frizerski salon od poverenja, onaj koji je priznat i sertifikovan. 

Keratinski tretman za oporavak kose 

Keratinski tretman za oporavak kose daje sjajne rezultate vidljive odmah nakon završetka tretmana. Preporučuje se ženama čija je kosa oštećena blajhanjem, farbanjem, kao i preteranom upotrebom toplih sprava za stilizovanje kose. Ovim tretmanom se nadomešta izgubljen keratin, popunjavaju se pukotine na vlasima, a kosi se vraća zdrav izgled. 

Keratinsko ispravljanje kose 

Za razliku od tretmana za oporavak kose, ovim tretmanom ćete dobiti oporavljenu kosu koja će biti potpuno ravna, bez lokni. Nakon keratinskog tretmana, vaša kosa će delovati zdravo, biće glatka i ravna. Ceo proces se izvodi u profesionalnim salonima, uz pomoć profesionalnih keratinskih preparata. 

Kako izgleda keratinsko ispravljanje kose? 

Ovaj tretman podrazumeva dubinsko pranje kose, kao i detaljno sušenje fenom. Nakon toga, na osušenu kosu pomoću četke se nanosi keratin, pramen po pramen. Kako bi se potpuno sjedinio sa kosom, potrebno je da odstoji barem sat vremena. Savet je da za ovaj tretman izaberete proverenog frizera, jer od presudnog značaja je količina keratina koji se nanosi na pramenove. Previše keratina dovodi do toga da kosa deluje slepljeno, bez mogućnosti daljeg stilizovanja. Takođe,  bitno je da se keratin ne nanosi od samog korena kose, jer u tom slučaju kosa će uvek biti „masna”, bez obzira na to koliko često je budete prali. 

Nakon pravilnog nanošenja keratina na vlasi, sledeći korak je grejanje kose pod haubom. Dalji postupak se nastavlja presom za stilizovanje ili fenom, u zavisnosti od dogovora sa frizerom. Činjenica je da postupak traje prilično dugo, ali svakako pruža savršen efekat. Tokom nanošenja keratina na kosu ne bi bilo loše da koristite zaštitnu masku za lice, jer keratin isparava i nije ni najmanje prijatan za nos i grlo. 

Kako se održava kosa nakon keratinskog tretmana

Ako se odlučite za keratinsko ispravljanje kose, ne smete prati kosu narednih nekoliko dana, kako bi tretman imao efekta. Obavezno pretite kosu prirodnim preparatima koji ne sadrže sulfate. Dobra opcija su i vitamini za rast kose, jer pospešuju rast i regenerišu kosu. Ako izaberete šampone sa jakim sastojcima, ne samo da ćete oštetiti kosu, već efekti prethodnog tretmana neće biti dugotrajni. 

Trajanje keratinskog tretmana dobrim delom zavisi i od pravilne i redovne nege kose. Ukoliko vam se dopada glatka i ravna kosa bez lokni, potrebno je ponoviti tretman nakon tri ili četiri meseca. 

Da li je štetno keratinsko ispravljanje kose?

Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje. Štetno je i farbanje, ali većina ženske populacije se farba bez obzira na godine. Isto je i sa keratinom. Jedan od njegovih sastojaka je formaldehid čije dejstvo dovodi do iritacije očiju, grla i nosa. U izuzetno retkim slučajevima može doći do otežanog disanja, glavobolje kao i opekotina na koži. 

U svakom slučaju pre nego što se odlučite na ovaj tretman, savet je da pažljivo odaberete frizerski salon. Birajte uslugu profesionalca koji koristi kvalitetne preparate.