Čemu služe anti pigment serumi?

Sve više pripadnika oba pola u savremeno doba pažnju poklanjaju i nezi kože. Tako se na tržištu gotovo neprekidno pojavljuju novi proizvodi, a menju njima i anti pigment serumi. U pitanju su proizvodi za negu kože koji su specijalno formulisani da smanje vidljivost hiperpigmentacija, tamnih fleka na koži i neujednačenog tena.

Takvi preparati deluju na različite načine, budući da su koncipirani tako da ciljaju različite korake u procesu proizvodnje melanina, pigmenta koji daje boju našoj koži. Kroz upotrebu aktivnih sastojaka, anti pigment serumi mogu posvetliti mesta na kojima je došlo do hiperpigmentacije, ali i sprečiti nastanak novih fleka, te ujednačiti ten kože.

Ne treba zaboraviti da do hiperpigmentacije može doći usped dejstva različitih faktora, uključujući izlaganje suncu, hormonalne promene, starenje, akne i ožiljke. No, bez obzira na uzrok, hiperpigmentacija zaista može, i u većini slučajeva i jeste, značajan estetski problem koji utiče na samopouzdanje i zadovoljstvo sopstvenim izgledom. Anti pigment serumi nude rešenje za ovaj problem, pomažući da koža izgleda blistavije, ujednačenije i mlađe.

Ipak, da bi jedan anti pigment  serum zaista delovao, najvažnija je upornost i doslednost u korišćenju. Redovna upotreba, u kombinaciji sa zaštitom od sunca, ključna je za postizanje optimalnih rezultata. Takođe, važno je odabrati serum koji odgovara vašem tipu kože i specifičnim potrebama.

Kada je dobro koristiti anti pigment serum?

Iako kožu treba svakodnevno negovati uz pomoć odgovarajućih preparata, anti pigment serum se može koristiti upravo onda kada je potrebno smanjiti vidljivost hiperpigmentacije, odnosno tamnih fleka i neujednačenog tena.

Ukoliko već postoje tamne fleke na koži, anti pigment serum može da pomogne u tom smislu što će ih vremenom posvetli i učini manje vidljivim.

Redovna upotreba ovakvih preparata i te kako može pomoći u sprečavanju nastanka novih tamnih fleka, a posebno ako neko ima takvu kožu da prosto ima sklonost ka hiperpigmentaciji ili, jednostavno, iz bilo kog razloga provodi dosta vremena na suncu.

Isto tako ovakvi preparati za negu kože mogu biti od koristi i za ujednačavanju tena kože i doprineti smanjenju razlika u pigmentaciji između različitih delova lica.

Neke vrste anti pigment seruma mogu pomoći u posvetljivanju ožiljaka od akni i drugih tipova ožiljaka. Uz to, mnogi takvi preparati sadrže i druge aktivne sastojke koji poboljšavaju teksturu kože, čineći je glatkom i mekšom.

Kome se preporučuje ovakav serum?

Postoje brojne situacije kada bi valjalo razmisliti o ovom preparatu, a to se ne odnosi samo na osobe kod kojih već postoje fleke na licu, odnosno koži uopšte.

U tom smislu se anti pigment serumi preporučuju u različitim slučajevima, a primarno ako neko ima tamne fleke na koži koje su nastale usled preterane izloženosti suncu, odnosno usled promena nivoa hormona ili zbog nekih drugiuh faktora.

Osobe sklone hiperpigmentaciji bi takođe trebalo ovaj preparat da uvrste u svakodnevnu negu, budući da će tako uspeti i da spreče pojavu novih tamnih mrlja na koži.

Ukoliko neko ima neujednačeni ten, anti pigment serum može pomoći i u tom slučaju, a postoje i oni preparati koji mogu biti od koristi onim osobama, kod kojih su prisutni ožiljci od akni, ali i druge vrste ožiljaka. U tom slučaju anti pigment mogu problematične delove na koži sa uspehom posvetliti.

Kako utiče na kožu Eucerin anti pigment?

Linija proizvoda specijalno formulisana za smanjenje hiperpigmentacija i ujednačavanje tena kože, Eucerin anti pigment deluje na ključni enzim u procesu proizvodnje melanina, te na taj način smanjuje i vidljivost tamnih fleka.

Svakako nema sumnje da je upravo Eucerin anti pigment serum ujedno i jedan od najpopularnijih proizvoda iz ove linije. On je prijatne teksture, brzo se upija i ne ostavlja masan trag na koži, što je vrlo značajno. Sadrži i hijaluronsku kiselinu, koja hidrira kožu i čini je glatkom i elastičnom.

Ko god redovno koristi ovaj preparat može očekivati i vidljivo smanjenje hiperpigmentacije u prilično kratkom roku, pod uslovom naravno da Eucerin anti pigment koristi redovno i u skladu sa preporukom stručnjaka, odnosno u skladu sa proizvošačkim uputstvom.

Inače, sprovedene kliničke studije jasno ukazuju na to da upravo Eucerin anti pigment serum efikasno smanjuje tamne fleke, ali i sprečava njihov ponovni nastanak. Osim toga, ovaj serum poboljšava teksturu kože i čini je blistavijom.

Da li anti pigment serumi imaju nus pojave?

Iako se radi o proizvodima koji su, uopšteno govoreći, potpuno bezbedni za korišćenje, kao i svaki drugi kozmetički proizvod, tako i anti pigment serumi mogu izazvati neželjene reakcije kod nekih osoba.

Kao neke od najčešćih nuspojava se pominju blago peckanje, crvenilo ili svrab kože. U većini slučajeva su prolaznog karaktera.

U izuzetno retkim slučajevima, anti pigment serumi mogu izazvati alergijske reakcije ili iritaciju kože. Važno je iz tog razloga da ukoliko neko primeti bilo kakve neželjene reakcije, prestane sa upotrebom seruma i konsultujte se sa dermatologom.